top of page
Søg
Forfatters billedeMatheuz Cosmos Joshua Petersen

FOMO - Fear of missing out

Opdateret: 4. jun. 2023

Om frygten for at gå glip af!


FOMO-fænomenet blev første gang identificeret i 1996 af en marketingstrateg Dr. Dan Herman som efter at have afsluttet noget forskning offentliggjorde en artikel om emnet i 2000 i The Journal of brand management. Man mener at konceptet har udviklet sig til at blive mere udbredt gennem brug af mobiltelefoner, sms'er og sociale medier og har hjulpet med at konkretisere konceptet om frygten for at gå glip af masserne.


Internettet har gjort folks privatliv let tilgængelig og meget mere dokumenteret, hvor FOMO er blevet intensiverede og generaliserede, til at have denne oplevelse hvor det er blevet en almindelig tendens at poste om positive oplevelser, snarere end negative. Man har igennem undersøgelser fundet ud af, at sandsynligheden for at opleve frygt for at gå glip af noget er forbundet med angst eller depression.


Skærmafhængig - FOMO

Frygten for at gå glip af:


Er at man bliver ængstelig og får følelsen af at være bange, når man ikke ved der sker, foregår eller man går glip af begivenheder, informationer eller livsbeslutninger man tror kan gøre ens liv bedre.


FOMO er også forbundet med en frygt for fortrydelse som kan medføre bekymringer om,

at man kan gå glip af en mulighed for social interaktion, en ny oplevelse en mindeværdig begivenhed eller god investering. Det er kendetegnet ved et ønske om konstant at være forbundet med det, andre laver, og kan beskrives som frygten for, at det er det forkerte valg at beslutte sig for ikke at deltage. FOMO er i de senere år blevet tilskrevet en række negative psykologiske og adfærdsmæssige symptomer.



Psykologisk:

Frygt for at gå glip af har været forbundet med et underskud i psykologiske behov.

Et individs psykologiske tilfredsstillelse i

deres kompetence, autonomi og slægtskab består af disse tre grundlæggende psykologiske behov for mennesker.


FOMO er også blevet forbundet med negative psykologiske effekter i det overordnede humør og generel livstilfredshed.


En kontinuerlig oplevelse af FOMO er skadende for den mentale sundhed og kan reducere selvværdet og det psykiske velvære og føre til negative sociale og følelsesmæssige oplevelser, såsom angst, depression, kedsomhed eller ensomhed.


Adfærdsmæssig:

Frygten for at gå glip af noget kommer fra følelsen af at mangle sociale forbindelser eller information. Denne fraværende følelse efterfølges derefter af et behov eller en drivkraft for at interagere socialt for at øge forbindelserne.


Frygten for at gå glip af, fører ikke kun til negative psykologiske effekter, men har også vist sig at øge negative adfærdsmønstre. I forsøget på at opretholde sociale forbindelser dannes eller forstærkes negative vaner. Man kan sig, at man kan opleve et samfundsmæssigt pres for altid at være tilgængelig. Derfor fører FOMO til en konstant søgning efter nye forbindelser med andre, og opgive de eksisterende forbindelser.


Frygten for at gå glip af digital forbindelse har skabt dårlige teknologivaner især hos unge. Disse negative vaner omfattede øget skærmtid, tjek af sociale medier under skoletid eller kørsel, mens der sendes sms'er. Brug af sociale medier i andres tilstedeværelse som i dag kaldes phubbing. Flere undersøgelser har også vist en negativ sammenhæng mellem antallet af søvntimer og den sammenhæng, hvor personer oplever frygt for at gå glip af noget.



Løsning / Behandling:


Jeg har i min praksis som psykoterapeut og Lifecoach en del unge tilknyttet i ungeterapi eller ungecoaching forløb, hvor største delen lider af selvværdsproblematikker, angst, depression eller stress. Mange har også udfordringer med tilhørsforhold og identitetsforvirring.


Det er min helt klare erfaring og vurdering, at en stor del af disse problematikker skyldes FOMO og den afhængighed der ligger i andres vurdering for at føle sig betydningsfuld og noget værd, lige såvel ses det også, at den stabile døgnrytme reduceres.


Når der igennem coachingen eller terapien arbejdes med ressourceskabende værktøjer, frigørelse af afhængigheden af andres vurderinger. Dette sammen med den usunde og konstante til rådighed der ligger for kontakt, udvikles der en sund mentalitet, hvor selvværdet styrkes og integriteten vokser, så ensomheden kan håndteres med sundere strategier, så man ikke længere er styret af de sociale medier, men genvinder kontrollen over eget liv.


Kender du en der døjer med FOMO eller måske du selv gør, så kontakt mig gerne så vi sammen kan genskabe et friere liv for dig med øget livskvalitet og et styrket selvværd.


Kh. Matheuz Cosmos


FOMO få hjælp her

68 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

תגובות


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page